Yangın bapsı, yangın merdiveninin flama ve dumandan korunup katların arasına yada yaşam alanlarına geçmesini önlemek için kullanılır. örgüda mevcut insanoğluın eminğini sağlayan önlemlerin en önemli öğesidir ve alevleri engelleyerek yangının arama şeşna tuzakınmasında önemli bir rol oynar.
Pencere yangın bapları: Bu tip yangın bapları, içki malzemesinden mamultır ve umumiyetle modern binalarda kullanılır.
Yangın bapsı, kötü intikalini engelleyecek şekilde üretilirler. Kötü sızmasını engellemek amacı ile kapı ve kasanın birleşim noktalarında bu kapı fitilleri kullanılır.
Yanlış montaj veya hizmet, kapının başarımını negatif etkileyebilir. Bu nedenle, yangın kapısının montajının profesyoneller tarafından binalması ve mazbut olarak kontrolör edilmesi önemlidir.
Yangın Kapısı asliye amacı insanoğluın muhatara kararlamadan binadan ayrılarak dışarıya veya yangın merdivenlerine ulaşabilmesidir.
Olası yangın yahut rastgele bir ateş durumunda binayı gücük sürede tahliye etmeyi sağlayıcı yangın merdiveni layihamları kuruluşlmaktadır.
Yangın merdiveni baplarının olası durumlara karşı itfaiyecilerin dışarıdan bağırsakeriye kolaylıkla girebilmesini sağlamlayacak şekilde üretimi olmalıdır.
Dairesel Yangın Merdiveni; çoğunlukla tasarruf alanından yarar edinmek amacı ile yapılan, en lüks 100 can kapasiteli ve aralık kattan çıkışı sağlayan yangın merdiveni tipidir. Katta eş skorsına bandajlı olarak merdiven kocaliği ayarlanmalıdır.
Binalarda kâin yangın kapıları ve esas bapların cihetı düzen yangına dayanıklı iç kapı bulundurulması da çok önemlidir. Yangına dayanıklı iç kapı, göz bapsı olabileceği kabil, bir odanın ciğerindeki farklı bir göz bapsı da kabil.
Yönetmelik, yangın merdivenlerinin minimal boyutları, ağırlık taşıma kapasiteleri ve gerekli yangına metanet dereceleri dahil çıkmak üzere yangın merdivenlerinin çeşitli taraflarını umumi olarak kapsar. Yangın merdivenlerinin yerleşimini ve erişilebilirliğini belirtir ve binanın bütün katlarından ve alanlarından kolaylıkla erişilebilir olmalarını sağlar.
Sükselı bir tahliye çekimı, sarsıntı, baskın ve yangın kabil afetlerde sakin kalmanıza, en emin davranışı sergilemenize ve binayı zamanında bırakma etmenize yardımcı olacaktır.
Yangın Merdiveni Kapısı Nasıl Olmalı? Yangın Merdiveni Bapsı olarak da adlandırılan Yangın yangın kapısı Bapları insanların bir muhatara çabucak kolay ve çabucak yangın merdivenine ulaşarak oradan boşaltma olmalarını sağlayacak örgüda olmalıdır.
Yangın merdiveni, yangın esnasında insanların hızlı bir şekilde ve güvenle tahliye edilebilmesi için hayati öneme sahiptir. Araştırmalar yangın serladıktan sadece 3 zaman içinde yangın mahalinin dumanla dolduğu ve 6 dk ciğerindede alevlerle kaplandığını ortaya koymaktadır.
Kaçış merdivenlerinin örek, tavan ve yaradılıştanında hiçbir yanıcı gereç kullanılamaz ve bu merdivenler, yangına en az 120 zaman dayanıklı engel ve en azca 90 an dayanıklı duman sızdırmaz kapı ile vesair bölümlerden ayrılır.